18
Чет, Апр
23 Нови статии

 

 

Гугъл Голям 

 

Харесай ни във фейсбук :)

- Г-н Станков, вече повече от месец продължават протестите срещу правителството и главния прокурор. Защо се стигна до гнева на хората, според Вас?

Прочети още: Д-р Георги Станков, депутат от ГЕРБ: Изборите ще покажат кой как си е свършил работа

Д-р Димитър Ермов, управител на болницата тук, в интервю специално за „Старият мост“: Най-важният проблем в здравеопазването е големият брой болнични заведения

- Д-р Ермов, за пръв път към болницата в Свиленград бе създадена ТЕЛК. Какви са ползите?

- Ползата е една - тя е за гражданите от нашата община и на съседните общини. Едно лечебно заведение, за да се развива, то трябва да разкрива и нови дейности. ТЕЛК е една от тези дейности. Десетките и стотици граждани от Свиленград и от областта ни, понякога чакат по 4-5 години, а дори и много от тях не дочакват решението на ТЕЛК. Няма по-логично и справедливо нещо от това жителите на нашата община и околните общини да бъдат освидетелствани от ТЕЛК, който се намира в града ни.

- Как всъщност се стигна до решението да бъде разкрита ТЕЛК в Свиленград?

- Тази идея се зароди у мен отпреди 3-4 години. Но поради съществуващия тогава закон и правилник за разкриване на ТЕЛК се изискваше лекарите, работещи в ТЕЛК, да са на постоянен трудов договор към ТЕЛК.В големия си процент от случаите в комисиите в страната работеха лекари пенсионери. С промяната на наредбата през лятото на тази година се даде възможност в ТЕЛК да работят лекари и на граждански договори.

- Преди няколко месеца болницата закупи лапароскопски апарат. Кога ще започне извършването на безкръвни операции тук?

- МБАЛ Свиленград закупи и оборудва нова лапароскопска апаратура през това лято за извършване на лапароскопсuи операции /т. нар. безкръвни операции/ . Бяха изпратени на курсове по лапароскопска хирургия д- р Карамфилов и д-р Димов от Хирургично отделение в болницата, както и двете операционни сестри. По този въпрос би следвало да проведем едно отделно интервю, за да запознаем гражданите по-подробно за този вид операции. Но въпреки всичко ще отговоря, че на 2.11.2018 г. ще бъдат извършени първите три лапароскопски операции, по повод камъни в жлъчния мехур. Те ще бъдат извършени от екип на болница Еврохоспитал Пловдив начело с доц. Ники Белев, един от водещите лапароскопски хирурзи в страната ни.

-В момента се строи ведомствена жилищна кооперация на МБАЛ в двора на стационара. Кога ще приключи строителството, с колко жилища ще разполага сградата и за кого ще бъдат предназначени те?

- Жилищната кооперация в двора на МБАЛ Свиленград трябва да бъде построена към края на годината. Ще разполага с 15 апартамента. В тях ще живеят служители на МБАЛ Свиленград, именно лекари, сестри и лаборанти, които не са от града и в момента живеят в апартаменти чийто наем плаща МБАЛ Свиленград.

- Много болници в страната се намират в тежко финансово състояние. Какво е положението в Свиленград?

- МБАЛ Свиленград стои стабилно на пазара на здравни услуги. Добро финансово състояние без просрочени задължения.

- На доста места има проблем с медицинските кадри, как е тук?

- Както навсякъде, и тук има проблем с медицинските кадри. Основно със специалистите по здравни грижи /медицински сестри и лаборанти/. Но засега се справяме с този проблем, имаме назначени нови мед. сестри и кл. лаборанти. Надяваме се през следващата година да започнат работа други медицински сестри, които са стажували в болницата.

- В Народното събрание опозицията поиска вот на недоверие на правителството по повод здравната реформа. Пред какви проблеми е изправено родното здравеопазване, чието решение не търпи повече отлагане?

- България има много добра медицина, но здравеопазването има проблеми и трябва да направим разлика между медицината и здравеопазването. Тези проблеми са трупани с годините и не са решавани, сега се прави също здравна реформа. Здравната реформа е поставена на обществен дебат пред съсловните организации, пред обществени организации, който дебат тече и в момента. Ако трябва да говоря за проблемите, сигурно няма да ни стигне вестникът. Има три основни проблема, които трябва да се решат въпреки допълнителните средства, които се отпускат. Това са качеството на медицинската помощ, остойностяване труда на лекаря, въвеждането на допълнително здравно осигуряване. Най важният проблем е големият брой разкрити болнични заведения, които надхвърлят европейските стандарти. При едно население от 6,5 - 7 млн. и територия от 111 km², в България има около 500 болници. Голямата част от тях са частни лечебни заведения, които ползват обществен ресурс, т.е. средства, отпуснати от Националната здравна каса и едновременно с това пациентите си заплащат проведеното лечение.

- Защо, според Вас, често пациентите са принудени да дават пари на ръка, дори когато ги лекуват по клинична пътека?

- Това в малкия град изключително рядко може да се случи. Смея да твърдя, че в лечебното заведение, което ръководя, нямам сигнали и оплаквания от пациенти, които са дали пари на ръка. Това става най-често в по-големите лечебни заведения в страната и не е проблем на нашата болница.

Интервюто взе: Николай КОЛЕВ

С промените в НПК наблюдаващият прокурор вече може да удължава срока на разследване до четири месеца след образуване на досъдебното производство

- Г-жо Кирилова, от 5 ноември т. г. влязоха в сила промени в Наказателно - процесуалния кодекс, какво е новото при тях и кои промени са свързани с работата и на прокуратурата?

Прочети още: Мария Кирилова, и.ф. районен прокурор на Свиленград: Намаляват престъпленията, свързани с...

Вярвам, има правосъдие в България

 

- Ходжева, ти и на третата съдебна инстанция спечели дело срещу Общината. Каква е причината да призовеш в съдебната зала администрацията?

- Тази история започна на 1 юни 2016 г. - час и половина преди края на работното време бях извикана в Общината да подпиша нещо. Това нещо се оказа заповед за съкращаване. Оказа се, че е заповед за съкращаване на моята длъжност – началник сектор „Дневен център за възрастни с увреждания“ и „Дневен център със седмична грижа“ .

Прочети още: Веса Ходжева: Личностни и политически са причините за уволнението ми

Какво е това споделена икономика? Отговор на този въпрос даде наскоро в интервю по Нова телевизия не някой мастит професор, а един дванадесетокласник – Ясен Георгиев от Свиленград. Още като ученик в основното училище той и приятелят му Христо Димитров създадоха социалната мрежа ShareIT, която вече не съществува. От bTV тогава дадоха публичност на постижението им в националния ефир.

Прочети още: 12-окласникът Ясен Георгиев, програмист, предприемач, лектор: Ние, българите, сме от...

Работата в екип трябва да се окуражава от всички в бизнеса

- Свилене, представи се накратко: Къде си учил, какво работиш... Защо отиде в Англия, а не в друга европейска страна, или пък не остана в България?

- Роден съм в Свиленград, от първи до четвърти клас учих в НУ „Христо Попмарков“, а след това – до седми, в „Иван Вазов“ в нашия град. После продължих в УКТЦ по МТТ към ТУ-София гр. Правец (сегашната професионална гимназия по компютърни системи и технологии). Бакалавърска степен по компютърни науки завърших в Royal Holloway University of London, а магистратура по технологично предприемачество - в University College London, в Лондон, Англия.

Прочети още: Свиленградчанинът Свилен Господинов, софтуерен инженер в Лондон: Създадохме нов продукт, който...

Все по-трудно се намира работна ръка

49-годишният Пейо Пеев е един от най-едрите земеделци в община Свиленград. В момента обработва 12 000 дка земеделска земя и гледа около 1 000 овце в с. Студена. Поддържа и 4 000 дка пасища. Стартира бизнеса си през 1995 г. Вече има спечелени 5 европроекта, като шестия – за склад за зърно, чака да бъде подписан.

Прочети още: Пейо Пеев, фермер: Спечелили сме 5 европроекта, ще кандидатстваме за кланица и мандра

Искаме да направим приют за бездомни животни, както и площадка за домашни любимци

Първият по рода си Коледен благотворителен базар в помощ на бездомни животни инициира на 17 и 18 декември „ Организация за закрила на животните Сара – Свиленград“. Предлагаха се ръчно изработени сувенири и лакомства. Непродадените след акцията неща бяха подарени на децата от ПУИ „Стефан Василев“. Със събраните средства – 735,50 лева, ще помогнем на изхвърлени или пострадали животни, които са прибрани от улицата и за които се грижим, докато им намерим осиновители, коментира председателят на дружеството Соня Апостолова. Ето какво още каза тя в интервю за читателите на „Старият мост“:

Прочети още: Соня Апостолова, председател на „ Организация за закрила на животните Сара – Свиленград“:

Майката на новоизбрания президент идва на благотворителен концерт в Свиленград

Надка Щегрова е секретар на читалището в с. Сладун от 9 г. Завършила е „Аграрна икономика“ в Стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов. Омъжена, с две деца – дъщеря и син. На събрание, провело се в София на 5 ноември, тя бе избрана за секретар на УС на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) в България:

Прочети още: Надка Щегрова, секретар на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания: Институциите...