24
Пон, Апр
8 Нови статии

Свиленградската тромпетистка Здравка Василева е сред десетте най-изявени деца на България през 2016 г. според фондация „Енчо Керязов“. Конкуренцията за шестото издание на наградите бе огромна, но талантът на нашето момиче не остана незабелязан от журито в състав Левон Манукян (диригент), Драгомир Драганов (TV водещ), Красимир Стойчев (галерист, майстор фотограф) и Валентин Вълчев (журналист, музикален критик). Здравка учи в Национално училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора.

Световноизвестният мим от Свиленград Герасим Дишлиев-Геро за пръв път показа своя авторски спектакъл „Не на мястото си“ на 3 януари. За премиерата си той избра камерната сцена на театър „Сълза и смях“ в София. Творбата му срещна голям интерес от страна на зрителите, които бяха препълнили салона. След края на спектакъла публиката дълго аплодира нашия мим.

Vaskooooovaskoooo1С наградата „Златен век“ - печат на Симеон Велики, и грамота бе удостоен диригентът на духовия ни оркестър и председател на НЧ „Просвета-1870“ Васил Василев.

mimmmСвиленградчани първи ще видят новия проект на именития ни съгражданин
 
Спектакъла „Частица път“ представят предпрeмиерно в Свиленград световноизвестният мим Герасим Дишлиев и студенти от НАТФИЗ. Проектът е дипломната работа на деветимата абсолвенти, които от около година репетират под ръководството на Геро. Той ще бъде представен в НЧ „Просвета – 1870“ на 8 декември от 18 ч., а входът е свободен. Преди прeмиерата студентите трябва да се срещнат с публика, а каква по-добра публика от нашата, сподели Геро. За него било много важно каква ще е реакцията на хората след спектакъла.
Представлението е драма, завършваща с хепи енд. Първоначално го нарекли „Пътища“, но впоследствие преименували на „Частица път“. „Всички сме една частица от живота. Чрез спектакъла искаме да покажем как една частица сега ще стане част от нещо друго после“, обясни Герасим Дишлиев. В представлението участва и мъничка марионетка, идеята за която дошла след снимката с намереното удавенo сирийско момченце на брега на Средиземно море. „Тогава започнахме да осмисляме пътя по един друг начин. Марионетката е детето, бъдещето, пътят, по който ще се върви нататък“, сподели Геро. Към озвучението на спектакъла ще има добавени гърмежи и звуци, свързани с войната, с атентатите.
Постановката е предназначена за всички, без значение от възраст, цвят на кожата и езика, защото в нея поезията и пантомимата са в унисон. Замислена е така, че да може да се адаптира за всякакъв вид сцена и дори може да напусне театралното пространство. В нея няма декор, а само аксесоари, светлина и музика. Има и куфар... накрая всички символично влизат в него и тръгват по морето на живота, което я да ги погълне, я да ги отведе в добрата посока. От нас зависи как ще се развие животът ни, подчерта Геро.
Диляна ЦВЕТКОВА

С националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ бе отличен именитият наш поет Ивайло Балабанов. Призът се присъжда на всеки две години за високи творчески постижения в областта на поезията.

grupaУченическата рок банда „Приливна вълна” от Свиленград достигна за втори път първо място в музикалната класация на радио Стара Загора „Черната овца“, съобщи БНР.

IvailoВълнуващ спектакъл по стихове на големия наш поет Ивайло Балабанов представиха в НЧ „Просвета – 1870“ на 29 септември. Постановката „Похвално слово за българката“ бе по случай 70-годишния юбилей на поета, честван наскоро. Много емоции и сълзи от вълнение съпътстваха проявата. На представлението дойде и самият юбиляр. При влизането в залата той бе посрещнат на крака и с бурни аплодисменти от десетките негови почитатели, дошли да го уважат. Ивайло бе съпроводен от съпругата си Ваня, с която през цялото време се държаха за ръка. Тук бе и семейството му. В края на постановката поетът получи поздравления от и. д. кмет на Свиленград Мария Костадинова, която му подари от името на общината лаптоп и стихосбирката „Жената любима и майка“. Поздравителен адрес от името на Съюза на българските писатели прочете административният директор на съюза Васил Василев. Под звуците на „Многая лета“ на сцената бе изнесена голяма торта във формата на книга. Ивайло Балабанов на крака изслуша и изпя цялата песен. След това празникът продължи с коктейл в чест на поета.
Спектакълът „Похвално слово за българката“ вижда бял свят благодарение на община Ивайловград и местното читалище „Пробуда 1914“. Идеолози, създатели и главни действащи лица са актьорите от хасковския театър Ивана Шекерова и Стефан Цирков. Стиховете, по които е направена постановката, са на Ивайло Балабанов: „Сила“, „Убийците на Левски“, „Апел“, „Небесен мавзолей“, „Обществено мнение“, „Окова за щурец“, „Похвално слово за българката“ и „Принос към европейската история“.
Диляна ЦВЕТКОВА