понеделник, 22. декември 2014

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 5.0 от 5 спрямо 2 гласа

На конкурса за най-добро домашно вино: Банков служител грабна голямата награда

Е-мейл Печат ПДФ
( 2 гласа )

vino4vino2vino1Стефан Попов от Свиленград грабна голямата награда – 120-литрово буре, на конкурса за най-добро домашно вино от тазгодишната реколта. Мерлото на нашенеца, който е кредитен инспектор в свиленградския клон на Първа инвестиционна банка, спечели надпреварата сред общо 16 претенденти. Майсторът на домашното вино е сред редовните участници в конкурса, който по традиция се организира от Ротари клуб в навечерието на коледните празници. Това не е първата голяма награда за Стефан Попов. Имам още едно такова буре, което спечелих преди 5-6 години, сподели кредитният инспектор, доволен от дадената висока оценка на домашното му вино. Втора награда спечели мерлото на Соня Димитрова, я на трето място бе класиран Александър Александров, който се включи в надпреварата със своето розе.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Дни преди Коледа откраднаха 90-килограмово прасе

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Неизвестни засега апаши задигнаха 90-килограмово прасе. Животното било отмъкнато от стопанска постройка в Капитан Андреево. Крадците не са се затруднили, защото вратата била оставена незаключена. Според запознати в селската къща не е посегнато на нищо друго, останалите животни на стопаните не били докоснати. Служителите на реда работят по издирването на извършителите.

Общество, 5.0 от 5 спрямо 3 гласа

Младо семейство отглежда 130 кози в Костур

Е-мейл Печат ПДФ
( 3 гласа )

semeistvo11Случвало ми се е хищници да нападат стадото по време на паша, но не се страхувам, заяви 27-годишната Димитрина Хубенова, която е дипломиран инженер-химик

 

40-годишният Николай Конопов и съпругата му Димитрина отглеждат 130 кози в Костур. Двамата живеят от 4 години в свиленградското село, като са единствените млади хора в него. Третият член на семейството им е на 2 години и 8 месеца и се казва Георги.

Николай и Димитрина купили къщата в Костур през 2009 г., наложило се да направят и ремонт. За Никулден на следващата година взели първите 20 кози и така започнали. Постепенно увеличавали животните, като в момента стадото им наброява 130 добичета. Гледаме ги сами, защото все още не можем да си позволим да плащаме на пастир, сподели 27-годишната Димитрина, която е инженер химик, завършила е ХТИ „Асен Златаров“ в Бургас.

Преди да се заселят в Костур Николай работел в чужбина – в Норвегия и Швеция. Докато учела, Димитрина ходела при него през ваканциите. Като завършила образованието си двамата решили, че искат да се установят в България. Не ни се оставаше в чужбина, дойдохме си в Свиленград, но не успяхме да си намерим работа, много трудно беше, каза Димитрина. Затова решихме да заживеем на село и да се захванем с животновъдство, допълни младата жена.

Двамата сами се грижат за стадото. Редуват се да пасат животните и да гледат малкия Георги. Понякога се налагало да оставят малчугана при съседката. Всеки ден трябва да извеждаме козите на паша, дори и в снега, не може да се хранят само с фураж, каза Николай. За доенето вече са си купили апарат, но в началото две години са го правили на ръка.

Първоначалната им идея била с разрастването на стадото да си направят и мандра. Специалните изисквания към този род обекти обаче се оказали непосилни за тях. Досега не сме участвали и по програма, защото там условията са много обвързващи, сподели Димитрина. По думите й тази година за пръв път са взели пасища, за да участват с проект. Едно от изискванията обаче било да имат техника. Ние нямаме възможност да купим техника и затова я караме така без проекти, имаме идеи, но не можем да ги реализираме, добави младата жена. Така доходите на семейството в момента се свеждат до субсидиите, които се плащат на глава животно, както и на получените средства от предаденото мляко. Ярета за продан не отглеждам, няма никаква рентабилност, оставям само женските, за да се увеличава стадото, каза Николай. Млякото пък се изкупувало от мандрите по 65-70 стотинки литъра. В началото имали проблеми с пласирането на суровината. Мандражиите не искали да отидат на място, ако нямат гарантирани минимум 90 литра на ден. Сега друг животновъд в Костур отглеждал 300 кози, заедно с него събирали млякото и идвала фирма от Пловдив да го изкупува. Младите фермери казват, че нямат проблеми с плащането на субсидиите, но средствата не им достигат, не могат да си покрият разходите. Понякога се налагало да вземат заем, родителите им също помагали. Отивам до магазина само за най-необходимото, сподели Димитрина. Основните им хранителни продукти били от личното стопанство. Имали градина с 40 овощни дръвчета. В другата отглеждали различни зеленчуци, приготвяли си и зимнина. Младите животновъди имат още 3 крави, 30 кокошки, прасе с три прасенца, кон и 6 кучета. Надяват се кучетата да ги пазят от чакалите и вълците. На Димитрина се е случвало докато пасе козите посред бял ден хищници да нападнат стадото. Почнах да викам, кучетата въобще не реагираха, стояха до мен и не мърдаха, разказа Димитрина. Една коза изчезнала, а други две били нахапани от чакал.

Въпреки трудностите Димитрина и Николай имат желание да продължат да се занимават с животновъдство и правят инвестиции в стопанството си. Ако не им потръгне обаче, ще търсят късмета си в чужбина. Дали сме си срок от три години, ако нещата не се подобрят, ще заминем, сподели Димитрина.

Елена МИХАЛЕВА

Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Кулинарна коледна надпревара спретнаха в ПГССИ „Христо Ботев“

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )

DSC 25311111DSC 25333333DSC 254000000DSC 2544444444Кулинарна надпревара спретнаха в ПГССИ „Христо Ботев“ на 18 декември. Около 50 сладки и солени вкусотии бяха приготвили преподаватели, ученици и техните семейства. Четирите маси, опънати във фоайето на школото, едва побраха готварските шедьоври. Състезанието се проведе под мотото „Да вкусиш Коледа“.

Петчленно жури с председател Дарина Станчева – експерт по професионално образование по туризъм в РИО-Хасково, класира кулинарните изкушения в 10 категории. За най-традиционна гозба грамота спечели питката, приготвена от бабата на Петя Капсамунова. Момичето грабна и отличе за най-атрактивно блюдо. Най-вкусна пък бе мусаката на Мирослав и Антон, които споделиха, че са я сготвили с много любов и мерак. За най-оригинален журито обяви бисквитения таралеж на Даниела Димова, а за най-цветна – медената къщичка на Сиана Димитрова. Мъфините на Елиа Димитрова грабнаха приза за най-добре адаптирана чуждестранна рецепта. Победители в другите категории бяха: най-атрактивно поднесено ястие – Валентина Караначева, най-добре презентирано – Елиа Стоянова, най-коледно – Гергана Георгиева. Въпреки че всички изложени гозби бяха от вкусни по-вкусни, първа се изяде баницата с късмети на Евгения Никова, за което младото момиче получи грамота.

Диляна ЦВЕТКОВА

Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Всяко легло в болницата с таблет

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )

bolnicaСвиленградският стационар е от малкото в страната със съвременна Информационна развлекателна система. Модернизацията е на стойност 170 000 евро

 

Всички легла в свиленградската болница ще имат таблети, съобщи управителят на здравното заведение д-р Димитър Ермов. Първите компютърни устройства вече са монтирани в хирургичното отделение, като до Коледа трябва да приключи инсталирането на новото оборудване.

Таблетите са част от цялостна Информационна развлекателна система, която се внедрява в тукашния стационар от „Смарт Модул България“ ЕАД. Чрез нея пациентите ще могат да гледат телевизия или избрани филми, да ползват Интернет и телефон за определено време. Системата включва компютърни устройства с чувствителен на допир 15-инчов екран, както и главен сървър, автомат за плащане на предлаганите услуги и терминали, които ще се инсталират в стаите на дежурните сестри. Таблетите са 120 на брой, колкото са и леглата в болницата. Устройствата се монтират над всяко легло с подвижно рамо, така че пациентите сами да ги нагласят в удобно за себе си положение. Медицинските сестри пък ще могат да наблюдават болните на терминала в стаята си. Плащането ще става чрез специално табло, поставено до единия вход на стационара, което издава фиш с код. След това комбинацията трябва да се въведе на таблета, за да може пациентът да ползва желаната услуга. Младите хора лесно ще се справят с нововъведението, а медицинските сестри ще помагат на трудноподвижните и на по-възрастните пациенти, които ще се затрудняват при ползването на техниката, каза управителят на болницата д-р Димитър Ермов.

Модерната компютърна система е на стойност 170 000 евро и е изцяло за сметка на „Смарт Модул България“ ЕАД. Изтичаше ни досегашният договор с фирмата за телевизорите, които имахме във всяка болнична стая, и аз поисках да ги сменят с по-хубави и модерни, обясни д-р Ермов. Тогава от дружеството предложили варианта с Информационната развлекателна система, който удовлетворил ръководството на свиленградското здравно заведение, като бил подписан и нов 7-годишен договор. Решили са да инвестират в нашата болница, понеже тя стои добре на пазара на здравни услуги, каза д-р Ермов. Така новото оборудване няма да струва нито стотинка на стационара.

На пръсти се броят здравните заведения в страната, предимно частни клиники, в които има такава модерна система и то не във всички отделения. Нито една от общинските болници пък не е снабдена с такова удобство за пациентите.

През последните години МБАЛ-Свиленград изцяло промени облика си. Постепенно бяха основно ремонтирани всички отделения в стационара, закупена бе и нова апаратура. От април т. г. МБАЛ-Свиленград разполага с най-модерните скенер и рентген в цяла Южна България. Скенерът е от марката „Филипс“ и предлага 16-слайдово изображение, безценно за ранна диагностика на множество заболявания. Болницата се сдоби и с най-модерния дигитален рентгенов апарат в региона. Той осигурява безопасност на пациентите и обслужващия персонал, както и ранна и точна диагностика. Общата стойност на двата апарата е около 2,5 млн. лв., като по-голямата част от средствата са по Оперативна програма „Регионално развитие“. Общо за реконструкцията и обновяването на МБАЛ - Свиленград по проект на тази програма е закупено медицинско оборудване на стойност близо 4,5 млн. лв. Европейското финансиране е 3,85 млн, а останалото е съфинансиране от бенефициента - община Свиленград. Доставените апарати по проекта са общо 39, с които бяха оборудвани 5 отделения.

Елена МИХАЛЕВА

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Рекорд: Хванаха пиян зад волана с 4,39 промила

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

В свиленградското полицейско управление е образувано бързо производство срещу пиян водач, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Вчера дежурният автопатрул забелязал, че по улиците на града „криволичи” микробус „Форд Транзит”. Униформените спрели за проверка колата, шофирана от 25-годишен жител на любимецкото село Лозен. Проверка с дрегер потвърдила подозренията на полицаите, че водачът е в нетрезво състояние. Апаратът отчел 4,39 промила алкохол в кръвта. В.В. е бил задържан до 24 часа в РУП-Свиленград.

СМ

Страница 1 от 106

Новини от България