неделя, 01. февруари 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

19-годишен сириец издъхна в Бежанския център в Пъстрогор

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
19-годишен сириец почина в Бежанския център в Пъстрогор на 29 януари сутринта. Младежът се чувствал зле от няколко дни. Той посетил джипито си – д-р Бахчеванова, заради главоболие и отит. Лекарката му изписала медикаменти, които най-вероятно сириецът не закупил. В четвъртък състоянието му се влошило и бил повикан екип на Бърза помощ. Медиците качили младия мъж в линейката. Още преди да тръгнат за Спешното обаче той издъхнал. Причината за смъртта е бактериален менингит, прогресирал до тежка форма на менинго-енцефалит, сподели пред „Старият мост“ съдебният лекар на област Хасково д-р Христо Еленски. В момента трупът на сириеца е в моргата в областния град. Той ще бъде погребан след подготвяне на необходимите документи, казаха от бежанския център, където младежът постъпил на 14 януари т. г.
Назначена е микробиология, която да покаже каквa е причинaтa за заболяването. Въпреки че болестта не се предава по въздушно-капков път, от РЗИ-Хасково са препоръчали дезинфекция на всички помещения на 4-я етаж, където е бил настанен бежанецът. Под медицинско наблюдение са и петимата мъже, които са живели с него в една стая.
По случая e започналa проверка, която да покаже дали сириецът е получил адекватна медицинска помощ.
СМ
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Представиха проекта на Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

dimitrovaПроектът на Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост през 2015 г. бе представен на публично обсъждане. Изложение на най-съществените моменти от програмата, както и прогнози за очакваните приходи и необходимите разходи, свързани с придобиването, управлението и разпореждането с имоти общинска собственост, направи инж. Иванка Димитрова – директор на Дирекция „Общинска собственост и устройство на територията” в ОбА – Свиленград.
Към 30 декември 2014 г. Община Свиленград притежава собственост с обща балансова стойност 74 242 517 лева. За 2015 г. са заложени общо 3 354 520 лв. приходи от общинската собственост. Очаква се минимум 60% от тях да бъдат изпълнени или 2 018 136 лева. На 100% се предвижда да бъдат изпълнени приходите от наеми на имоти и сгради в урбанизираните части - 440 000 лева, приходите от продажба на дървесина – 25 000 лева, приходите от учредяване на вещни права - 80 000 лева и приходите от концесии – 48 136 лева. 
Най-голямото приходно перо е от разпореждане с общинска собственост – земя - 1 421 296 лева, като от тях се очаква изпълнение от 63% или 900 000 лева. 
От разпореждане с дълготрайни материални активи - сгради, апартаменти, жилища, са заложени 723 711 лева. За продажба през 2015 г. са предвидени имоти, останали от Програма 2014 г., и са включени допълнително недвижими имоти, за които има проявен интерес. Поради отчетен спад на пазара на имоти за този вид собственост в програмата са предвидени 22% изпълнение или 165 000 лева. 
Прогнозните приходи от отдаване под наем на земеделски земи са 616 377 лева. Въпреки големия интерес за немане на тези имоти последните промени на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) станаха причина да спре отдаването им през 2014 г. След влизането в сила на измененията през настоящата година общината очаква значителен интерес и повишение на приходите от тези наеми. От тях се очаква изпълнение на 58% или 360 000 лева. Отчетен е голям резерв по отношение на земеделските имоти с начин на трайно ползване – лозя в гр.Свиленград (около 1 935 броя).
В края на 2014 г. с решение на Общински съвет - Свиленград бяха намалени цените на тръжните документи за участие в различните видове публични търгове, провеждани от общината, което ще даде възможност на повече лица да участват в тях. 
Имотите, които Община Свиленград възнамерява да придобие през 2015 г., са земеделски земи около Гробищен парк в гр.Свиленград и в с.Райкова могила, необходими за разширяването им. Ще се търсят нови възможности за учредяване на срочни права на строеж върху недвижими имоти – частна общинска собственст, за построяване на обекти от обществено значение, като реализирането им ще доведе до увеличаване на собствеността на общината. За безвъзмездно придобиване на недвижими имоти към момента са взети решения и са изпратени искания за осем бивши военни имоти или такива с отпаднало предназначение на МВР, включително и за язовир Левка, собственост на МЗХ.
Проектът на програмата ще бъде разгледан и гласуван на предстояща сесия на Общинския съвет, след което документът ще бъде публикуван на сайта на общината. 

В раздел "Актуално" на сайта на ОбА-Свиленград може да видите изложението на инж. Иванка Димитрова във видео файл. 

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Обраха две МПС-та

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Неизвестни засега апаши са извършили кражби от две МПС-та, паркирани в землището на село Генералово. След срязване на пломбажни въжета на брезент от товарен автомобил „Рено“ е извършена кражба на 3 абсорбатора. От друг автомобил „Рено“ са откраднати 90 бебешки пелени. Двете коли са с полска регистрация и са били паркирани на отбивка на АМ ”Марица”. Образувани са досъдебни производства.

СМ

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Задържаха непълнолетен и четирима мъже за кражба на 40 метра кабел

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Непълнолетен и четирима млади мъже от Любимец са задържани за кражба на 40 метра 16-жилен кабел с черна изолация, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Хасково. В понеделник около обяд при проверка на междугарието Любимец – Свиленград, служители от железопътното управление са ги забелязали да влачат парчета кабел и съобщили в полицейския участък в Любимец. На място пристигнал автопатрул и петимата били спипани. Най-малкият от крадците е на 15 години, двама са 18-годишни, а другите са на 20 и 21 години. Съставени са актове, работата по случая продължава, казаха от полицията.

СМ

 

 

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

До 31 януари може да се променя вида на осигуряването

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП Пловдив.

Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Те могат да изберат да внасят осигурителните си вноски на по-висок процент и да се ползват от всички осигурени социални рискове (без трудова злополука и професионална болест и безработица). Другият вариант е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт. В този случай обаче, самоосигуряващите се нямат право на обезщетения в определени ситуации (например т. нар. „майчински” при бременност и раждане), напомнят от НАП.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от Изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация по утвърден образец в компетентната териториална дирекция на НАП. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година не може да се променя вече избрания и декларирания вид осигуряване.

Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Свиленградската Темида пак поема жепейците с плазмите

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Върнаха делото без допълнително разследване от прокуратурата

 

Отново за разглеждане в Районен съд – Свиленград е върнато т. нар. дело на жепейците за крадени плазмени телевизори. Прословутото, точило се с години мегадело за отмъкнати 42 плазми за 50 400 лв. от влак на жп гара Свиленград, тръгва пак за разглеждане от местната Темида.

 

Подробности – в днешния брой на „Старият мост“

Страница 1 от 109