сряда, 02. декември 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Георги Манолов се срещна с домоуправители заради безплатно саниране на малки панелни блокове

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
1 043Кметът на Свиленград Георги Манолов участва в информационна среща с домоуправителите на жилищни сгради, които могат да бъдат санирани в новия програмен период. Общината получи финансиране в размер на 8 181 360,11 лева по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Средствата се предоставят в подкрепа за енергийната ефективност в публичната инфраструктура и в жилищния сектор. „Общината направи каквото е необходимо, за да спечели средствата по програмата за саниране, сега вие като собственици трябва да действате бързо и организирано, за да влязат тези пари във вашите домове“, призова кметът присъстващите на срещата. Той увери хората, че специалистите в общината ще подпомагат цялостния процес по организиране, провеждане, попълване и подаване на документи за кандидатстване по програмата.
Инж. Иванка Димитрова – директор на Дирекция „Общинска собственост и устройство на територията“, и Светлана Динкова – началник-отдел „Местно икономическо развитие, проекти и програми“, разясниха на хората какви са дейностите по програмата и етапите за кандидатстване. Допустимите дейности са подмяна на дограма, топлинно изолиране на външните елементи, ремонт на стълбищни клетки, подмяна на осветление и други. Необходимите стъпки за кандидатстване за базвъзмездно саниране са: учредяване на Сдружение на собствениците, регистрация на Сдружението в Агенция по вписванията, провеждане на Общо събрание на собствениците на жилищния блок с гласуване и протоколиране на решението им за кандидатстване за безплатно саниране на сградата, подаване на заявление в общината с решението на Общото събрание. При одобрение на кандидатстването следва сключване на договор с кмета на общината за финансиране на дейностите. С цел успешно реализиране на програмата се очаква до 22 декември хората да са готови с решенията на Общите събрания.
На срещата бяха поканени домоуправители на част от жилищните сгради с не повече от 35 апартамента, строени по индустриален способ. Те са извън обхвата на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Предстои втора среща с домоуправители на останалите блокове от тази категория.
За справки и допълнителна информация може да се обръщате към инж. Иванка Димитрова - тел. 0379 74 310, Светлана Динкова – тел. 0379 74 331, и Нели Парашева – тел. 0379 74 311.
СМ
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

От началото на годината досега в Районен съд – Свиленград: 93 каналджии, 48 помагачи и 740 нелегални са осъдени

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Тотален физически контрол на границата. Над 30 адреса проверени за нелегални при полицейска операция

 

От началото на тази година досега Районен съд – Свиленград е постановил присъди на 93 каналджии, 48 помагачи и 740 лица, преминали нелегално границата, сочи статистиката на тукашната правораздавателна институция.

За изтеклите близо 11 месеца на 2015 г. са образувани по чл. 280 от Наказателния кодекс – за превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта, 63 дела. За каналджийство по тях са осъдени 93-ма души. Наказанията обикновено са 1 година условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 1 000 лева. При повторно извършване на това престъпление или рецидив, санкцията е ефективна присъда. Такива има издадени в Районния съд.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

22-годишен температурен рекорд падна

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
IMG 1785IMG 1766Живакът достигна 23° в четвъртък. Времето застудява в неделя. Свиленград готов със зимната подготовка
 
Топлото време изпрати в историята 22-годишен температурен рекорд в Свиленград. Това съобщи за „Старият мост“ шефът на метеорологичната обсерватория в Хасково инж. Спас Александров. В четвъртък (19 ноември) максималните градуси бяха 23 по Целзий, което е 1,5° над рекорда от 1993 г. - 21,5°. Днес (петък) пък живакът закова на 22°, което също е най-високата температура за 20 ноември от 100 години насам. Досега рекордът е бил през 1993 г., когато термометрите отчели 21,5°.
Хубавото и слънчево време накара мнозина свиленградчани да хвърлят връхните дрехи и да излязат навън по къс ръкав, та дори по шорти и потник. Пълни бяха и кафенетата на главната улица.
Първият сняг в област Хасково се очаква в началото на декември, съобщи Спас Александров. Предстоящата зима се очертава с температури и валежи, близки до нормалните за района, което означава доста по-студен сезон от предишния, подчерта той. Застудяването започва от неделя, а според метеоролозите цялата следваща седмица ще е дъждована и мразовита.
Готови сме да посрещнем зимния сезон, каза кметът на Свиленград Георги Манолов. Днес той бе на среща с областния управител на Хасково Станислав Дечев и всички институции, имащи отношение по темата за зимната подготовка, както и представители на общини. С три нови верижни машини разполага Областната пожарна, информира комисар Николай Вълчев. Той акцентира върху един важен момент, а именно формирането на доброволчески групи. Такива има от 2013 г. в общините Свиленград, Тополовград, Любимец и Маджарово и комисарят даде много висока оценка за дейността им. Той прикани останалите общини да създадат такива формирования, като за целта от Пожарната осигуряват обучение.
Диляна ЦВЕТКОВА
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Повдигнаха обвинения за подкуп на четиримата ДАИ-джии, пуснаха ги от ареста

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми Даниел Х., Вихър В., Константин В. и Димитър М. за това, че в гр.Свиленград в качеството си на длъжностни лица  - служители на Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Хасково, са поискали и приели дар, който не им се следва, за да не извършат действие по служба -  престъпление по  чл.301  ал.1  от  Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Трима ДАИ-джии от Свиленград арестувани за подкуп /обновена/

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
Трима свиленградчани, служители на Държавна автомобилна инспекция – Хасково, бяха задържани на 18 ноември вечерта, сряда, за искане на подкуп. Заедно с тях е хванат и техен колега от Хасково. Четиримата са арестувани първоначално за 24 часа.
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

От началото на годината досега в Районен съд – Свиленград: 93 каналджии, 48 помагачи и 740 нелегални са осъдени

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
Тотален физически контрол на границата. Над 30 адреса проверени за нелегални при полицейска операция
 
От началото на тази година досега Районен съд – Свиленград е постановил присъди на 93 каналджии, 48 помагачи и 740 лица, преминали нелегално границата, сочи статистиката на тукашната правораздавателна институция. За изтеклите близо 11 месеца на 2015 г. са образувани по чл. 280 от Наказателния кодекс – за превеждане през границата на страната на отделни лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта, 63 дела. За каналджийство по тях са осъдени 93-ма души. За помагачество по чл. 294 от Наказателния кодекс /НК/ са внесени 26 дела, по които осъдени са 48 лица. Най-много са санкционираните нелегални, които незаконно са влезли през границите на страната. Те отговарят по чл. 239 от НК, по който тази година са образувани и влезли в съда 304 дела. По тях са осъдени 740 нелегални. Има и две дела по новия чл. 281 от НК – за противозаконно подпомагане на чужденец в нарушение на закона с цел набавяне на имотна облага. Тази година е пикова за съдиите от Свиленград по отношение на престъпленията, извършени във връзка със силния миграционен процес.
 
Подробности четете във в. "Старият мост". Търсете новия брой днес по магазините, а утре и в "Lafka"
 

Страница 1 от 130

Новини от България