вторник, 26. май 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Любимец изпрати Випуск 2015

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )
IMG 2825 - CopyIMG 2782IMG 2786IMG 2779 - CopyIMG 2931С бляскаво дефиле на абитуриентите от Любимец стартира балната им вечер на 23 май. Стотици хора се събраха в центъра на града, за да изпратят 42-мата зрелостници от СОУ „Желязко Терпешев“. Посрещането на абитуриентските двойки бе пред сградата на общинска администрация в присъствието на двете им класни ръководителки – Нели Атанасова и Кирилка Ангелова. Голяма изненада за присъстващите се оказа училищният автобус, от който в началото на дефилето вместо абитуриенти, слязоха малки мажоретки и танцьори с народни носии и изнесиха кратка програма.
За първа година общината постла червен килим за зрелостниците си, а за да бъде още по-бляскаво организаторите осигуриха консиерж, в чиято роля влезе Мариян Митев – ученик от 11 клас. Като истински холивудски звезди абитуриентите дефилираха на площада пред погледа на близки и приятели. Щастливите момчета и момичета показаха стилни и красиви тоалети, съобразени с модните тенденции. Кметът на общината инж. Анастас Анастасов заедно с директора на училището Мария Станкова и ръководните екипи на двете институции очакваха завършващите момичета и момчета на площад „Трети март“. В своето приветствие към тях кметът ги поздрави с успешното завършване на средното си образование и им пожела прекрасна и незабравима нощ. Част от обръщението бе и призив към младите хора да благодарят на своите родители и учители, които са ги изградили като личности и са им помогнали да се превърнат в истински и достойни хора. Отговор от името на абитуриентите пък отправи Димитър Грозев, който емоционално и въздействащо изказа признателност и уважение към учителския колектив.
Специален поздрав към абитуриентите в края на дефилето отправи и младият талант Антония Камберова, която изпя на живо песента „Един неразделен клас“. За да бъде ефектът още по-голям, под звуците на песента, в небето полетяха 42 балона, изпълнени с желанията и мечтите на всеки един от завършващите. В края на бляскавата церемония повече от 50 фойерверки озариха небето над града.
СМ
Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Двама пияни шофьори преспаха в ареста

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )

Двама почерпени шофьори зад волана спипаха свиленградските служители на реда. 45-годишен жител на село Михалич е бил заловен да управлява МПС с 2,10 промила алкохол в кръвта. Другият хванат в нарушение водач е 39-годишен мъж от крумовградското село Звънарка. Той е бил тестван с дрегер, който отчел 1,63 промила алкохол. Двамата са били задържани за 24 часа, образувани са бързи производства. Служителите на реда са спипали и 28-годишен мъж от шуменското село Лятно, който шофирал след отнемане на свидетеството за управление на МПС и в срок на административно наказание.

СМ

Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Спипаха шестима да преписват на матурата

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )

Шестима преписвачи са били спипани в Свиленград на втората задължителна матура по избор, която се проведе в петък – 22 май. Заловените са и от двете средни училища тук – СОУ „Д-р П. Берон“ и ПГССИ „Христо Ботев“. Повечето са момчета, като сред преписвачите има и една зрелостничка.

Още двама преписвачи на втората матура са били спипани в Хасково. Те са се явявали на зрелостен изпит по география в ГПЧЕ „Асен Златаров“, а иначе са ученици от ПГДС „Цар Иван Асен II“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“.

Всички изловени в нарушение са използвали мобилни телефони, които не са предали на квесторите в началото на зрелостния изпит. Според запознати тактиката на абитуриентите била на влизане да оставят някакъв стар мобилен апарат, като запазват в джобовете си този, който смятат да използват за преписване.

СМ

Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Учител и ученик на годината избраха в Свиленград

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )
По традиция за празника 24 май излъчиха носителите на званията Учител и Ученик на годината в Свиленград. Отличията на призьорите бяха връчени на галавечеря в р-т „Марица“ на 21 май. На тържеството бяха представени постиженията през изминалата учебна година на 11 учители от учебни и детски заведения и на петима ученици, номинирани за наградите.UU2U1
За Учител на годината бе определена Златка Пиперова – старши преподавател по химия и опазване на околната среда в СОУ „Д-р Петър Берон“. Пиперова се справя много добре със задълженията си на учител, използвайки и прилагайки нови интерактивни методи на обучение - презентации, е-уроци, практически занимания, разработване на проекти. Осигурява активна позиция на учениците, провокира интереса им към дисциплината и ученето като цяло, мотивира ги за постигане на високи резултати. Нейни възпитаници участваха на Национална конференция „Expres yourself“ в ПУ „П. Хилендарски” с проект върху свойствата на озона и експериментирането с торове. Обучаван от нея ученик се класира на първо място в областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда и се класира за участие в националния кръг. Всяка година отборът на СОУ „Д-р Петър Берон“ под ръководството на Пиперова участва в национални състезания по химия и опазване на околната среда, в които се класира на първите места. Тя инициира и участва в мероприятия, свързани с дейността на училището и осмислянето на свободното време на учениците. Работи за повишаване интереса на учениците към образователния процес и намаляване на риска от отпадане от училище. Златка Пиперова е отличена през 2011 г. с националната награда „Неофит Рилски“.
Званието Ученик на годината пък получи деветокласничката и пълна отличничка от ПГССИ „Христо Ботев“ - Елия Стоянова. С подчертан афинитет към природните науки тя успява да изяви своите знания в областта на математиката и спечели първите места в областния кръг на олимпиадата по математика и в „Цветната олимпиада“ и трето място в областното „Великденско математическо състезание“. Постига и трето място на областния кръг на олимпиадите по химия и опазване на околната среда и по география и икономика. По проект „Нова възможност за моето бъдеще“ Елия проведе двуседмична мобилна практика в Италия. Тя участва и в проект „УСПЕХ“ на клуб „Приятели на словото“, както и в проект „Толерантност и равнопоставеност“ за превенция на агресията и насилието в училище на сдружение „Шанс и закрила“-Хасково. След проведено обучение самата Елия стана обучител на своите съученици по темата. Тя е и доброволец на БЧК. Участва в инициативата „Да помогнем на децата в трудно социално положение“. Като член на Ученическия съвет в училището Елия е деен участник и организатор на училищни викторини, конкурси, граждански инициативи. Тъй като в момента на награждаването Елия бе извън Свиленград, отличието взе нейната класна ръководителка Емилия Желязкова. Елия е едно невероятно дете и напълно заслужаваше да спечели званието, каза учителката.
Носителите на „Ученик и учител на годината“ получиха специални плакети, парични награди и грамоти от Общината. Отличията бяха връчени от зам.-кмета Мария Костадинова, която е и председател на комисията, оценила номинациите за 2014 г., както и от Васил Василев, председател на комисията по образование, култура, права на човека и евроинтеграция в ОбС-Свиленград.
Наградите за просвета се определят от педагогическите съвети на учебните заведения в общината. Сред номинираните за 2015 г. учители са: Диана Димитрова – ЦДГ „Детелина“, Димитринка Пасева – ОУ „Любен Каравелов“, Елена Димитрова от ПГССИ „Христо Ботев“, Желязка Димова от ЦДГ „Радост“, Ивета Михайлова - ОДЗ "Зорница", Ирина Симеонова – ОУ „Иван Вазов“, Катя Паскалева – НУ „Христо Попмарков“, Колка Иванова – ПУИ „Стефан Василев“, Росица Николова – ЦДГ „Снежанка“, Теодора Апостолова – ЦДГ „Слънце, Христина Шидерова – ОУ „Христо Ботев“ – село Левка. Номинираните за приза „Ученик на годината“ за 2015 г. са: Веселин Николов - VI а клас в СОУ „Д-р Петър Берон“, Николина Янчева - VII клас в ОУ „Христо Ботев“ - с. Левка, Силвана Иванова– VII клас ОУ „Л.Каравелов“, Станислава Славова от VI а клас в ОУ „Иван Вазов“.
СМ 
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

„Якъка“ покрит с тонове отпадъци

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Незаконното сметище напредва към Свиленград. Старото бунище расте, скоро ще затапи пътя за Димитровче

 

Цели планини от всевъзможни боклуци покриват крайградската местност „Якъка“. По протяжение на черния път в непосредствена близост до частни лозя и на метри от бетоновия възел на фирма „ДЕК 1“ са струпани всевъзможни боклуци: камари пръст, огромни бетонни късове, арматурни железа, стари дюшеци и юргани, парцаливи дрехи, битови отпадъци и т. н. и т. н. Грамадите смет вече настъпват към Свиленград.

 

Подробности четете във в. „Старият мост“. Търсете новия брой по магазините, а утре и на „Лафки“-те

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Пожарникар става свещеник в Свиленград

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Действащ пожарникар е на път да стане свещеник в Свиленград. Той бе ръкоположен лично от старозагорския митрополит Галактион. Светото тайнство бе извършено на 17 май в тукашната църква „Св. Димитър“. След него владиката удостои с офикията (б. ред. отличието) „протойерей“ свиленградския отец Дионисий, който служи в същия храм.

Подробности четете във в. "Старият мост". Търсете новия брой по магазините, а утре и в "Lafka" 

Страница 1 от 119