вторник, 02. септември 2014

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Еко сдружение учи нашенчета как да разпознават и опазват сухоземните костенурки

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Двата вида – шипоопашата и шипобедрена, срещащи се в България, са световнозащитени

Деца от училищата на територията на Източни Родопи, в това число и Свиленград, ще бъдат обучени да разпознават сухоземните костенурки, срещащи се в България. Инициативата е по проект „Спешни мерки за опазване на двата вида сухоземни костенурки и ключови за тях места в Източни Родопи”, финансиран от програмата Мтел Еко Гранд и изпълняван от природозащитно сдружение „Биосфера”.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

С мобилна камера хващат джигитите на пътя

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Седем глобени за превишена скорост за 1 седмица

Мащабна операция на пътните полицаи се проведе в Свиленград през седмицата от 18 до 24 август. Органите на реда следяха за спазване на разрешената максимална скорост за движение. Инспекцията се правеше с помощта на мобилна камера, с каквато разполагат отскоро свиленградските катаджии. Глобите пък се съставяха на място, а не както досега - с електронен фиш. Проверката бе по инициатива на европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, в който на територията на всички държави членки бяха проведени такива операции.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Манията „Ледена кофа“ завладя и свиленградчани

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

vodaМанията по предизвикателството „Ледена кофа“ (Ice Bucket Challenge), завладяла света в последните дни, зарази и Свиленград. Вече над 30 са местните младежи, които са се включили в разхлаждащата инициатива, като броят им непрекъснато расте. Едни от тях са Мая Борисова и сестра й Симона. Двете момичета нито за миг не се поколебали, когато били предизвикани от свои приятели да участват в каузата. Всеки залял се със студена вода автоматично дарява 10 долара за каузата, уточни Мая.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Змии плъзнаха из Свиленград

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

zmia1Змии плъзнаха из Свиленград, сигнализираха читатели на „Старият мост“. Студенокръвните влечуги са забелязани от бдителни граждани на няколко места. Видео пък засне и пусна в социалната мрежа „Facebook“ Иван Делчев. Клипът е сниман в централния парк, а около 1000 души вече са го гледали. Не са малко и тези, които са се включили с коментари под него. Според едни било недопустимо да се срещат змии в парка и трябвало да се вземат незабавни мерки. Има и защитници на влечугото. Те твърдят, че то е напълно безобидно.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Презвитера нарисува 27 икони за църквата в кв. Гебран

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Съпругата на отец Георги на храма „Живоприемний източник“ продължава да изографисва

27 икони нарисува за църквата в кв. Гебран съпругата на отец Георги Мария Кряскова. Две от творбите са с човешки ръст и са поставени на олтарните врати. 12 пък са направени специално за параклиса към храма. На тях са изографисани дванадесетте апостоли. Освен на гебранската църква „Живоприемний източник“, в която служи съпругът й, 29-годишната жена дарила и 4 икони за храма в маджаровското село Сеноклас. За същата Божа обител Мария иска да изографиса още 12 средни и една голяма икона.

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Спират евросубсидии за запалено стърнище

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Валентин Ангелов, началник на РСПАБ-Свиленград: Ще бъдем безкомпромисни към нарушителите

Кампанията по прибиране на житната реколта в общините Свиленград и Любимец вече приключва. Земеделските стопани започват обработката на нивите, като един от начините им е чрез изгаряне на стърнищата. По този повод началникът на РСПАБ-Свиленград Валентин Ангелов заяви пред „Старият мост“, че със закон е забранено нарочното палене на стърнища и пасища. При нарушение съответните площи биват лишавани от субсидии, налага се и глоба в размер от 200 до 2 000 лв., предупреди той.

Страница 1 от 99