вторник, 01. септември 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Подредиха юбилейна изложба „70 години Ивайло Балабанов“

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
izlojbaizlojba1izlojba3izlojba4Юбилейна изложба „70 години Ивайло Балабанов“ бе подредена в Общинската библиотека по повод годишнината на големия български поет. Откриването й се състоя точно на рождената му дата – 28 август. При представянето на експозицията библиотекарят Иван Чончев цитира част от презентацията на Ивайло Балабанов в сборника „Знаци“: „Поетът, превърнал се приживе в легенда, в духовен паспорт за българщината, в трезор за любов, в изповедалня за съхранените души“. На изложбата са подредени стихосбирки, снимки и статии за Ивайло Балабанов, публикувани във вестници и различни литературни алманаси. Включени са също чернови на стихове, писма до негови приятели и сътрудници. Той искаше да направи този свят по-добър, но много пъти не беше разбран, сподели съпругата на твореца Ваня, която е предоставила снимки и чернови за юбилейната изложба. Тя добави, че Ивайло продължава да пише, макар преди време лекарите в Хасково да им казали, че това повече няма да се случи. Сегашните му стихове имат по-есеистичен вид, но на мен ми харесват повече, добави Ваня Балабанова. Двамата с Иван Чончев разказаха интересни и вълнуващи моменти от живота на поета. Ивайло винаги е бил обичан от българския читател, сподели Ваня Балабанова. Преди години, когато стиховете му не се публикуваха, хората си ги предаваха от ръка на ръка, добави тя. Сега пък поетът пише новите си стихове в социалната мрежа „Фейсбук“, а неговите почитатели бързо ги разпространяват, като всяко от тях събира стотици споделяния.
5 000 са приятелите на Ивайло Балабанов във „Фейсбук“, които чрез социалната мрежа могат да споделят мисли с автора и да четат новите му творби. В деня на юбилея му на неговата страница валяха поздравления за поета. Вечерта преди рождения ден след полунощ пък радио „Хоризонт“ излъчи вълнуващо предаване за творчеството на Ивайло Балабанов. Очаква се през есента в седмицата за Деня на Свиленград – 5-и октомври, Общината да организира голям празник за 70-годишния юбилей.
СМ
Общество, 4.0 от 5 спрямо 4 гласа

По проект „AGROLESS“ в община Любимец: Връчиха ключовете на две тойоти, багер и трактор

Е-мейл Печат ПДФ
( 4 гласа )
kluchОсем модерни агрометеорологични станции ще дават онлайн информация на земеделските производители
 
С два чисто нови пикапа „Toyota Hilux“, багер „Hidromek“ и трактор „Deutz-Fahr“ се сдоби ОбА-Любимец. Към земеделската техника има и инвентар. Ключовете за четирите автомобила бяха връчени на официална церемония на 24 август. Лично кметът Анастас Анастасов предаде возилата в ръцете на бъдещите им шофьори. Модерната техника е взета с пари по проект „AGROLESS“ - „Съвместни модели на стратегии с цел редуциране на разходите за дейностите в селските райони“, финансиран по програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция - България 2007 - 2013.
Общата стойност на проекта е 3 377 584,44 евро. В изпълнението му участват девет партньори. Пет са от гръцка страна и четири от българска – общините Любимец и Крумовград, РСО „Марица“ и Аграрен университет Пловдив. Бюджетът на Любимец е 513 000 евро, като основната и най-важна дейност е доставката и монтажът на осем агрометеорологични станции. Всяка от тях е оборудвана със сензори, които отчитат различни параметри на околната среда - температура и относителна влажност на въздуха, дъждомер, измерване на сняг/ дъжд/ градушка, записващо устройство на данни с UHF предаване, температура и влажност на почвата, листно навлажняване, слънчева радиация, обща и разсеяна фотосинтетична радиация и продължителност на слънчевото греене, посока и скорост на вятъра, атмосферно налягане и глобална радиация. Оборудването включва и специализиран софтуер, представляващ система за вземане на решения, която ще улесни земеделските производители. Всеки един от фермерите посредством направена регистрация и дадено ниво на достъп ще може да следи онлайн в реално време агрометеорологичните условия на терените си, да получава прогнози за рисковете от заболявания по културите, управление на напояването, критични стойности и съвети за третиране с пестициди и др. Доставено е и оборудване за лаборатория за анализ на почвата. В рамките на проекта в сградата на ОбА-Любимец е създаден информационен център за земеделските производители, които искат да получат повече информация за системата и възможностите, които предоставя.
СМ
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

596 нелегални, 63 каналджии и 44 помагачи осъдени в Свиленград от началото на годината досега

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

 По 70-80 на ден атакуват границата

596 нелегални, 63 каналджии и 44 помагачи са осъдени в Свиленград от началото на годината досега. Това сочат данните на местната прокуратура. Според статистиката ежедневно през тукашната Темида са разглеждани поне по 3-4 дела. За сравнение за цялата 2014 г. образуваните от местната прокуратура дела са били 279, като 214 са предадени в съда.

 Подробности четете във в. „Старият мост“. Търсете новия брой днес по магазините, а утре и на „Лафки“-те

Общество, 5.0 от 5 спрямо 2 гласа

Окончателно: Иван Андреев е кандидатът на ГЕРБ за кмет

Е-мейл Печат ПДФ
( 2 гласа )

Лично премиерът Бойко Борисов даде благословията си за претендента след среща с него. Изпълнителната комисия потвърди номинацията

Иван Андреев категорично и окончателно е номиниран за кандидат на ГЕРБ за кмет на Свиленград в предстоящите местни избори. Това стана днес, 26 август, след лична среща на претендента с лидера на партията и министър-председател на България Бойко Борисов. Веднага след това Изпълнителната комисия на ГЕРБ излезе с решение, с което утвърждава номинацията на Иван Андреев Андреев. 

 

Подробности четете утре в новия брой на в. "Старият мост"

Общество, 5.0 от 5 спрямо 1 гласа

Официално: БСП твърдо зад Манолов

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )

БСП в Свиленград твърдо застана зад Георги Манолов като независим кандидат за кмет на Свиленград. Решението за това бе взето единодушно на общинска конференция на партийната организация, която се проведе в понеделник /24 август/. В залата на Тракийското дружество се събраха 66 членове на столетницата. Присъстващите определиха и листата на червените с кандидати за общински съветници. Неин водач е лидерът на БСП тук Христо Щерев. В списъка фигурира и Никола Динков, който за последния мандат отказа да се кандидатира и не бе сред местните парламентаристи. Останалите имена от листата на БСП, съставена от общо 21 души ще бъдат обявени на по-късен етап.

На конференцията бяха определени и кандидатите за селски управници на БСП. В Чернодъб, Пъстрогор и Мустрак столетницата няма да има свои кандидатури, в някои села пък ще подкрепя независимите.

На конференцията на БСП като гости присъстваха кметът Георги Манолов и депутатът Чавдар Георгиев.

СМ

Общество, 3.7 от 5 спрямо 3 гласа

Георги Еленков в националния съвет по миграция и интеграция

Е-мейл Печат ПДФ
( 3 гласа )
EKovПредседателят на ОбС в Свиленград адв. Георги Еленков е включен в състава на създадения от правителството заради проблема с бежанците Национален съвет по миграция и интеграция. Еленков е член на звеното, което ще се ръководи от двама съпредседатели – министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Председателят на свиленградския Общински съвет, който е и член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините, е бил предложен от ръководството на Сдружението. Спрели са се на мен, тъй като съм представител на гранична община, обясни пред „Старият мост“ Георги Еленков.
Освен двамата вицепремиери, в състава на новия съвет като членове са включени още 14 души. Сред тях са заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, външните работи, труда и социалната политика, здравеопазването, образованието и финансите, както и председателите на държавните агенции за бежанците и за закрила на детето, заместник-председател на ДАНС, директорите на дирекции „Гранична полиция“ и „Миграция“ в МВР. Съветът ще работи в сътрудничество с представителите на местната власт, синдикалните и работодателските организации, както и с неправителствения сектор.
Новото звено ще има за цел да изготвя и регулира политиките и да координира ангажираните институции с проблемите на бежанците. Предвижда се то да разработи единен актуализиран стратегически документ въз основа на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията (2011-2020 г.) и на Националната стратегия за интеграция на лицата, получили международна закрила в Република България (2014-2020 г.). Съветът ще може да предлага годишни планове за изпълнение на стратегическите документи.
Имам много идеи, за реализирането на които да работя в националния съвет, каза Георги Еленков. По думите му е необходимо да се направи промяна в Наказателния кодекс за по-строги наказания по отношение на помагачите на нелегални пътници. Еленков даде пример, че при залавяне на превозвач на нелегални пътници, шофьорът обикновено обяснявал, че ги е качил на стоп и така не може да бъде санкциониран. Той подчерта, че са необходими и промени в Закона за МВР, за да може граничните полицаи да осъществяват контрол не само в периметър на 30 км от границата, но и във вътрешността на страната. Необходимо е също да се разширят правомощията на жандармерията по отношение на проверките, които се извършват, каза адв. Еленков.
Елена ГЕОРГИЕВА

Страница 1 от 125