понеделник, 30. март 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

На отчетно-изборно събрание на читалище „Братолюбие 1884“ в Любимец: Досегашното ръководство преизбрано единодушно

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
За последните три години културното средище спечели проекти за над 1,5 млн. лв.
 
Досегашното ръководство на читалище „Братолюбие 1884“ в Любимец бе преизбрано единодушно на отчетно-изборно събрание, което се проведе в сряда – 25 март. Председател и за следващия 3-годишен мандат остава Христина Видева. Единственото ново попълнение в читалищното настоятелство е Мария Александрова. Тя бе избрана на мястото на Донка Козалиева, която си направи отвод. Останалите членове на читалищното настоятелство, както и на проверителната комисия бяха преизбрани и за следващия мандат.
През последните три години читалище „Братолюбие“ спечели проекти на обща стойност над 1,5 млн. лв. Два от тях - „Съхранение на културно-историческото наследство“ и „Жената е жена навсякъде“, който трябва да се финализира през май тази година, са по програмата за Трансгранично сътрудничество България-Турция. С 4 000 лв. бе финансирана разработка на читалището към Министерството на културата. Други два проекта са към Агенцията по заетостта. Миналата година цялата сграда на културното средище бе реновирана. Последната нова придобивка е Домът на жената, който бе изграден по проекта „Жената е жена навсякъде“.
СМ
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

На ГКПП Капитан Андреево от началото на годината досега: Предотвратени лизингови и застрахователни измами за над 1 млн. евро

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
lizing1lizingНа граничния пункт са задържани 4 джипа, 8 влекача, 5 полуремаркета и 4 леки автомобила
 
Общо 21 МПС-та, обект на финансови измами или кражби, на стойност над 1 млн. евро задържаха гранични полицаи на ГКПП Капитан Андреево от началото на годината досега. На тукашния граничен пункт са спрени 4 джипа, 8 влекача, 5 полуремаркета и 4 луксозни леки автомобила.
В началото на март тук са били спипани 5 влекача /3 „Мерцедес Актрос“ и 2 „Скания“/ с 3 полуремаркета на обща стойност около 350 000 евро, които са обекти на застрахователна измама в Швеция. Десетина дни по-късно граничните полицаи са спрели други два нови влекача „МАН“ с две полуремаркета за 250 000 евро – също обект на застрахователна злоупотреба, но в Холандия. И при двата случая граничните служители са действали по предварителна информация. Пак през март на ГКПП Капитан Андреево са хванати лек автомобил „Мерцедес AMG 245 G A“ – нов модел и „Мерцедес Е 200“ – застрахователни измами съответно в Швеция и Италия, както и нов модел джип „Лексус“ на стойност 70 000 евро, който бил откраднат в Германия.
През февруари са задържани джип „Мерцедес BENZ“ и лек автомобил „BMW 525“, всеки от които около 40 000 евро, обекти на лизингови злоупотреби в Германия. Хванат е и джип „Ланд Ровер“ на стойност 70 000 евро, задигнат в Италия. В първия месец на тази година пък тукашните гранични полицаи са спипали откраднат в Германия влекач „Даймлер Бенц Actros“ на стойност 75 000 евро, както и джип „Тойота RAV 4 INVINCIBLE“ и лек автомобил „VW PASSAT“ – обекти на лизингови измами съответно в Англия и Холандия.
След задържането им МПС-тата в рамките на около два месеца се връщат обратно на собствениците им по законоустановен ред. В повечето случаи водачите не носят наказателна отговорност и обикновено само престояват денонощие в ареста.
През 2014 г. на ГКПП Капитан Андреево са били спрени общо 75 МПС-та – леки автомобили, джипове, влекачи и др., обект на финансови измами или кражби.
СМ
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Общински съветник предложи дебат за казината

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
HRR 1953Христо Щерев прогнозира лавина от хазартни обекти след искането на „Саневиан“
 
Да се предизвика обществено обсъждане за изграждането на нови казина в града. Това поиска заместник-председателят на общинския съвет Христо Щерев. Лидерът на БСП направи предложението на заседание на местния парламент, на което трябваше да бъде гласувано даване на разрешение за ПУП (подробен устройствен план) на терен от близо 6 дка срещу болницата, който да се превърне в „Хотел и развлекателен комплекс“. Искането е на фирмата „Саневиан“, София.
Независимо, че в документите е записано само „хотел и развлекателен комплекс“, това ще си е казино, заяви Щерев. По думите му изграждането на такова в урбанизирана територия, каквато е бившият стопански двор, по закона за устройство на територията, ще трябва да се дебатира с гражданите. Ние не сме записали в управленската си програма за този мандат, че ще развиваме хазарт, допълни той. „Нито в общинския план за развитие, нито в стратегията до 2020 г., която приехме наскоро. Дори напротив. На обсъжданията с хората за следващите няколко години напред, изрично беше подчертано, че те не желаят повече казина. Това също е законово основание да се направи обсъждане с гражданите“, каза още Щерев. Според него известният с огромните си и пищни казина Лас Вегас се намира в пустинята, извън населено място и трябва да се обсъди замразяване на строителството на такива обекти в града.
При разрешаването на предишните хазартни обекти, се използваха мотивите за приходите в общинската хазна и новите работни места. За съжаление ползата и от двете не е голяма, коментира още лидерът на БСП-Свиленград. „Освен такса битови отпадъци и данък сгради в общинския бюджет не влизат други приходи от казината. А те са нищожни в сравнение с милионите, които се превъртат в тях. Тези пари не просто не остават в община Свиленград, те не остават и в България“, допълни той, имайки предвид, че най-големите казина в града са собственост на турски предприемачи. Няма друг бизнес, който да печели покрай тях, категоричен беше Щерев. Освен това те носят със себе си алкохол, проституция и влошена криминогенна обстановка. Според него работните места в казината не предлагали интелигентен и технологичен растеж на града, а трябвало да се обсъдят възможностите за стимулиране на производството.
В крайна сметка Христо Щерев не успя да убеди колегите си в общинския съвет. Гласуването показа 6 „за“ обсъждане с гражданите, 6 „против“ и 6 „въздържал се“. Подкрепиха го общинските съветници от БСП – Михаил Милев, Недялка Георгиев, Златомир Костадинов, както и Георги Карамфилов от ГЕРБ и Васко Василев от РЗС. С 12 гласа „за“ пък беше дадена залена светлина на обекта при гласуването вече на внесеното предложение.
„С днешното си решение ние определяме бъдещето на града не само за нашите деца, но и за нашите внуци. Такъв град ли искаме – на проститутки и бодигардове?“, заяви Щерев след заседанието. Според него след това решение няма да можем да спрем надигащата се лавина от казина. И изброи още поне 8 обекта, за които се коментира, че ще се превърнат в хазартни. Сред тях бившата библиотека, старата фабрика „Коприна“, още два в центъра на града, единият от тях сградата срещу общината, два по магистралата и друг на паркинг Генералово.
В момента в Свиленград има изградени и функциониращи доста игрални зали и 3 големи казина.
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Рокади: Бежанският център край Пъстрогор с нов началник

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
DSC 3295MarkovДиректорът на Транзитния център край с. Пъстрогор Георги Марков подаде оставка година след като бе назначен на поста. Той е освободен от длъжност в петък (20 април). Причините за напускането му не са ясни. В интервю пред „Старият мост“ обаче преди няколко седмици председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков каза, че в двата бежански центъра – в Пъстрогор и Харманли, текат проверки и предстоят кадрови промени. Първи бе омахан шефът на бежанците в Харманли Марко Петров, който получи заповедта си на 27 февруари.
Мястото на Георги Марков зае Спасимир Петров, който е временно изпълняващ длъжността за срок от 6 месеца или до обявяването на конкурс. 50-годишният Петров е от Свиленград и до момента е бил началник на административния отдел в Транзитния център. Има висше образование, по професия е аграрен инженер. Семеен, с две деца. От 1991 до 2001 г. работи в Митница Свиленград, като за определено време е бил началник на ГКПП „Капитан Петко войвода“. След това развива частен бизнес в сферата на ресторантьорството. В момента е вицепрезидент на „Ротари клуб – Свиленград“.
СМ
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

„Ужилиха“ баба с 1080 лв.

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )


С 1080 лева се раздели 75-годишна свиленградчанка. Вчера в 01,30 часа на домашния й телефон е позвънило непознато лице, което й съобщило, че на дъщеря й предстои операция, за която са нужни средства. Разтревожената възрастна жена приготвила наличните си 1080 лева и половин час след разговора ги предала на непознат мъж, който дошъл пред жилището й на улица „Отец Паисий” да вземе парите. Работата по случая продължава.

СМ

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

На заключителна пресконференция: Представиха резултатите от големия воден проект

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
DSC 0034aРезултатите от осъществяването на проекта на Община Свиленград „Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в гр. Свиленград“ бяха представени на заключителна пресконференция на 24 март. На събитието присъстваха кметът на Свиленград инж. Георги Манолов, ръководителят на проекта Светлана Динкова, инж. Иванка Димитрова – координатор на проекта, Мария Костадинова – финансист на проекта. Сред гостите на пресконференцията бяха заместник-областният управител на Хасково Станислав Дечев, председателят на ОбС-Свиленград Георги Еленков, бизнесмени, граждани, медии.
Светлана Динкова направи мултимедийна презентация и обобщи резултатите от проекта, като подчерта, че реконструираната и обновена водопроводна мрежа е 14 824 м, а канализационната - 1 350 м. Новоизградената канализационна мрежа пък е 19 683 м, а новоизградени колектори – 4 630 м. Резултатите по обекти са: реконструкция на ВиК мрежа в кв. „Изгрев“, реконструкция на водопроводна мрежа и доизграждане на канализационна мрежа в кв. „Гебран“, реконструкция на водопроводна мрежа и изграждане на нова канализационна мрежа в кв. Гарата, реконструкция на канални помпени станции на ляв и десен бряг на река Марица, довеждаща инфрактруктура и отвеждащ колектор от пречиствателна станция за отпадни води, изградена пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ) – Свиленград, с която се постига 100 % третиране на отпадните води от агломерацията чрез механично и биологично пречистване. В резултат на изпълнението на проекта са открити 5 нови работни места за експерти, които преминаха обучение за работа с модерното оборудване в ПСОВ.
Постигнати са заложените цели - подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на територията на град Свиленград и създаване на условия за по-чиста градска среда и по-качествени водоснабдителни и канализационни услуги.
Това е най-мащабният проект на общината и ползите от него за населението и природата ще се усещат дълги години напред в бъдещето“, заяви зам.-кметът на Свиленград Мария Костадинова, която представи финансовите аспекти от реализацията.
Oбщата стойност на проекта е 48 132 968,14 лв. Безвъзмездната финансова помощ е 46 463 012,45 лв., от които съфинансирането от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 37 170 409,96 лв., а националното съфинансиране е 9 292 602,49 лв. Община Свиленград участва с 1 669 955,69 лв. собствени средства. Продължителността на проекта е 30 месеца.
Проектът се осъществява от Община Свиленград с финансовата подкрепа на Оперативна програма“Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионен фонд и държавния бюджет на Република България. Oбщина Свиленград e бенефициент, а „ВиК“ ООД - гр. Хасково – асоцииран партньор.
СМ

Страница 1 от 115