събота, 25. април 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

527 000 лв. похарчени за блатното кокиче, ефектът нулев

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

За девета поредна година от находището на растението в местността „Лозенски път“ няма да се добива суровина

 

За девета поредна година от находището на блатно кокиче в местността „Лозенски път“ няма да се добива суровина за фармацевтичната промишленост. От РИОСВ-Хасково съобщиха след запитване от „Старият мост“, че предлагат на министъра на околната среда и водите, който трябва да издаде заповед за забрана, находището да не се използва и през тази година. Считаме, че опазването на естествените находища е по-приоритетно от добива на суровина, обясниха от РИОСВ-Хасково.

През 2009 г. община Свиленград спечели проект „Възстановяване и опазване на ЗМ „Лозенски път“ - влажна зона – находище на блатно кокиче и устойчиво ползване на биологични ресурси“ на стойност 527 784 лв., реализацията на който приключи през 2013 г. Проектът обаче явно не е довел до подобряване състоянието на находището, след като се предвижда и тази година от него да не се добива лечебното растение.

 

Подробности четете във вестник „Старият мост“. Търсете новия брой довечера по магазините, а утре и на „Лафки“-те

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Кърлежите и комарите подраниха

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
kyrlejКърлежите атакуваха Свиленград доста по-рано от обикновено. Обичайно акарите плъзват в средата на май, но заради топлото време и влажността препълниха зелените площи още в началото на април. Проблемът се задълбочава и заради масовата популация на плъхове, които са носители на паразитите и им помагат за оцеляването през зимата. Освен кърлежите, и комари пак ще ни тормозят това лято. Рояци от кръвосмучещите вече са забелязани на някои места тук. Експерти предупреждават, че ятата комари ще са огромни и от едри кръвожадни екземпляри, каквито са обикновено край р. Дунав.
 
Подробности четете във в. „Старият мост“. Търсете новия брой довечера по магазините, а утре и в „Lafka“
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Каним Бойко Борисов да отреже лентата на пречиствателната станция

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

Пречиствателната станция за отпадни води, както и другите ВиК обекти, изградени по финансирания от ОП „Околна среда 2007-2013 г.“ проект на общината ще бъдат официално открити на 26 април, съобщиха от Общинската администрация. Събитието ще се състои от 10,00 часа на пречиствателната станция. Покани за официалната церемония са отправени към премиера Бойко Борисов, министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, депутати, ръководителя на Управляващия орган на ОП „Околна среда 2007-2013г.”, областния управител на Хасково, кметове на общини, директори на държавни служби, представители на НПО и на бизнеса и други.

Проектът „Изграждане, реконструкция и модернизация на канализационна мрежа, ПСОВ и водопроводна мрежа в гр. Свиленград“ стартира през ноември 2012 г. Той се осъществява от община Свиленград с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“. Oбщата му стойност е 48 132 968,14 лв. Безвъзмездната финансова помощ е 46 463 012,45 лв., съфинансирането от Кохезионния фонд на ЕС е в размер на 37 170 409,96 лв., а националното съфинансиране е 9 292 602,49 лв. Община Свиленград участва с 1 669 955,69 лв. собствени средства. Продължителността на проекта е 30 месеца.

След извършените строителни и ремонтни дейности по проекта до момента е изградена пречиствателна станция за отпадни води, реконструирана е ВиК мрежата в кв. „Изгрев”, обновена е водопроводната мрежа и е изградена нова канализационна мрежа в кв. „Гебран“ и в кв. „Капитан Петко войвода“, реконструирани и модернизирани са канални помпени станции на ляв и десен бряг на река Марица и т. н.
Новите придобивки за Свиленград, създадени по проекта, ще доведат до подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води, по-качествени водоснабдителни и канализационни услуги за населението и по-чиста градска среда, казаха от общинската администрация.
Елена ГЕОРГИЕВА

Общество, 1.0 от 5 спрямо 1 гласа

За 1 нощ 4 кражби

Е-мейл Печат ПДФ
( 1 глас )

Злато, пари и стока задигнаха апашите

 

Само за една нощ в Свиленградско са извършени 4 кражби. От частни домове и кафе-аперитив апашите са задигнали злато, пари и стока. За три дни пък посегателствата срещу имуществото на нашенци са общо 7.

През нощта в сряда срещу четвъртък са отарашени три жилища в Свиленград и кафене в Левка. Два от пострадалите тогава апартаменти са на ул. „Сан Стефано“. От единия са задигнати златни бижута – халка, колие и гривна, както и 190 лв., а от другия - 250 лв. Същата нощ от друго жилище на ул. „Доц. д-р Дим. Виделов“ са откраднати 300 лв. Тогава обект на обир стана и кафе-аперитив в Левка, от което неизвестни засега апаши са плячкосали 120 лв., 5 бутилки водка и ракия, както и вафли.

Преди това през седмицата след взломяване на входната врата крадци отарашиха склад на улица „Христо Шишманов”, от където са си присвоили 40 пакета памперси, 10 пакета тоалетна хартия, 20 броя прах за пране и ВиК части. От хранителен магазин в село Младиново пък са изчезнали 600 лв. Кражбата е извършена след разбиване входната врата на помещението. При друг случай апаши са отмъкнали 8 акумулатора от 4 товарни коли, както и 310 литра нафта. Отарашените камиони били паркирани в двора на „Топливо“ на изхода на Свиленград.

Така едва за три дни в общината са извършени 7 кражби. Възможно е да има и други пострадали, които не са съобщили в полицията, че са били окрадени, казват запознати.

Наскоро обирджии са върлували и из автогарата, като отмъкнали 400 лв. от офиса на превозваческа фирма. Благодарение на поставените в сградата камери извършителите са били заловени.

Както „Старият мост“ писа, в нощта срещу 1-ви април пък обект на нагъл обир стана къщата на тукашния лидер на БСП Христо Щерев в Мезек. Тогава ловки престъпници отмъкнаха от жилището 7 500 лева, 100 щатски долара, 40 евро и дрехи. Докато апашите тършували в частния дом стопаните му спели и не са чули нищо. Според запознати, за да не усетят нищо собствениците, най-вероятно крадците са използвали модерния способ – пръскат с упойващ спрей и стопаните спят дълбоко, а през това време апашите действат необезпокоявани. Същата нощ други две къщи в Мезек са били нападнати, но те не били обитаеми и от тях нямало какво да се вземе. И редица търговски обекти в Свиленград станаха жертва на нагли обири, извършени по аналогичен начин. Дръзките престъпници не разбиват вратите на помещенията, а ги отключват с подправени ключове.

СМ

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Взломиха склад в Свиленград

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )

За кражба от складово помещение съобщават от свиленградското полицейско управление. След взломяване на входната врата неизвестни засега апаши са проникнали в помещението на улица „Хр. Шишмаянов” и са откраднали 40 пакета памперси, 10 пакета тоалетна хартия, 20 броя прах за пране и ВиК части.

СМ

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Як кютек в с. Михалич прати мъж в спешното

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
Трима старозагорци и жена от с. Оряховица са в ареста на свиленградската полиция, съобщават от пресцентъра на МВР. Групата е обвинена, че на 18 април около 21 ч. е пребила в центъра на Михалич 32-годишен мъж от селото. Причини за меллето не се посочват, но най-вероятно става въпрос за любовна свада. Нашенецът е отведен с линейка в спешното за лекарска консултация, но отказал медицинска помощ.
В хода на оперативно-издирвателните действия са установени и задържани четиримата, заподозрени в извършването на побоя – 49-годишен мъж и двама на по 39 г. С тях е била 25-годишна жена. Установена е и колата им - „Фолксваген Тоарег“. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.
СМ

Страница 1 от 116