понеделник, 05. октомври 2015

RSS
Общество
 
Банер

Общество

Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Условни присъди за двамата свиленградчани, обвинени заради канабис

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
Районният съд в Харманли осъди двамата свиленградчани, задържани заради канабис преди около месец. Процесът срещу 47-годишния С. П. и Р. И. на 42 г. се гледа на 24 септември.
 
Подробности четете във в. „Старият мост“. Търсете новия брой днес по магазините, а утре и в „Lafka“
Общество, 0 от 5 спрямо 0 гласа

Осъдиха трафиканта, прегазил граничен полицай

Е-мейл Печат ПДФ
( 0 гласа )
ciganinСтефан Георгиев ще лежи в затвора 1, 7 г.
 
Трафикантът на хора - Стефан Георгиев (31 г.), който на 3 април прегази с колата си граничен полицай, бе осъден от Хасковския окръжен съд на 1, 7 г. затвор. Делото се гледа на 29 септември. Георгиев ще лежи в пандиза при първоначален общ режим. Присъдата идва след споразумение между държавното обвинение и трафиканта. Освен това книжката му е отнета за 2 г. Решението на магистратите е окончателно и не подлежи на обжалване.
Припомняме, че на 11 август т. г. прокуратурата депозира пред съдия Красимир Димитров предложение за наказание от 3-годишна условна присъда с 5 г. изпитателен срок. След като изслуша страните и те подписаха пред него споразумението, съдията обяви, че не го приема и върна акта на държавното обвинение. Причините били, че имало сериозни пропуски. В него не се уточняват видът, марката и моделът на автомобила, нито регистрационният му номер, посочиха от Темида. Също така обвиняемият изобщо не е бил питан дали има шофьорска книжка. „А при престъпленията в транспорта има и наказания, свързани с лишаване от правоуправление. Няма как съдът да гадае дали подсъдимият има свидетелство за правоуправление“, допълни тогава съдията. След отстраняването на тези пропуски, на 29 септември магистратите допуснаха споразумението и дадоха на Георгиев 1, 7 г. затвор.
Както „Старият мост“ пръв писа, автомобилна гонка между каналджии и служители на ГПУ едва не завърши фатално. При опита си да спре колата, шофирана от Стефан, охранителят Александър Райков бе пометен. Тежкият инцидент стана между селата Варник и Сладун. Граничният патрул засича два леки автомобила с хасковска регистрация, превозващи нелегални от Турция. Трафикантите не се подчиняват на сигнала да спрат и започва лудо преследване. Граничарите предупреждават по телефона свои колеги да блокират пътя. Преди село Сладун един от дежурните служители Александър Райков застава на платното. Виждайки идващия с бясна скорост срещу него автомобил му падава сигнал да отбие и спре. Шофьорът обаче връхлита върху граничния полицай и с пълна газ отпрашва.
СМ
Общество, 3.0 от 5 спрямо 4 гласа

Вълнуващ спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов

Е-мейл Печат ПДФ
( 4 гласа )
IvailoВълнуващ спектакъл по стихове на големия наш поет Ивайло Балабанов представиха в НЧ „Просвета – 1870“ на 29 септември. Постановката „Похвално слово за българката“ бе по случай 70-годишния юбилей на поета, честван наскоро. Много емоции и сълзи от вълнение съпътстваха проявата. На представлението дойде и самият юбиляр. При влизането в залата той бе посрещнат на крака и с бурни аплодисменти от десетките негови почитатели, дошли да го уважат. Ивайло бе съпроводен от съпругата си Ваня, с която през цялото време се държаха за ръка. Тук бе и семейството му. В края на постановката поетът получи поздравления от и. д. кмет на Свиленград Мария Костадинова, която му подари от името на общината лаптоп и стихосбирката „Жената любима и майка“. Поздравителен адрес от името на Съюза на българските писатели прочете административният директор на съюза Васил Василев. Под звуците на „Многая лета“ на сцената бе изнесена голяма торта във формата на книга. Ивайло Балабанов на крака изслуша и изпя цялата песен. След това празникът продължи с коктейл в чест на поета.
Спектакълът „Похвално слово за българката“ вижда бял свят благодарение на община Ивайловград и местното читалище „Пробуда 1914“. Идеолози, създатели и главни действащи лица са актьорите от хасковския театър Ивана Шекерова и Стефан Цирков. Стиховете, по които е направена постановката, са на Ивайло Балабанов: „Сила“, „Убийците на Левски“, „Апел“, „Небесен мавзолей“, „Обществено мнение“, „Окова за щурец“, „Похвално слово за българката“ и „Принос към европейската история“.
Диляна ЦВЕТКОВА
Общество, 5.0 от 5 спрямо 5 гласа

Удостоиха Николай Михайлов със званието „Почетен гражданин“ на Свиленград

Е-мейл Печат ПДФ
( 5 гласа )
NikiNiki1Niki2Niki3Именитият наш колоездач Николай Михайлов стана почетен гражданин на Свиленград. На официална церемония в препълнената ритуална зала на ОбА на 30 септември той получи почетния знак на общината, предаден му от изпълняващата длъжността кмет Мария Костадинова. Досегашният председател на ОбС Георги Еленков пък му връчи удостоверението „Почетен гражданин“. „Шампионе, погледни залата! В нея има толкова много хора, колкото останаха и навън. Ти си първият почетен гражданин, при чието награждаване присъстват толкова много души“, каза Георги Еленков. Изключително се вълнувам, заяви от своя страна Николай Михайлов. Много медали съм печелил, но това отличие е най-ценно за мен, просълзи се Ники.
Решението Михайлов да получи високото признание бе взето единодушно през юни по време на заседание на ОбС. То му бе отредено заради приноса за прослава на родния град и изключителни постижения в областта на спорта. Това прави Ники най-младият почетен гражданин на общината. Признанието идва след страхотното му представяне в Обиколката на Италия тази година. Нашето момче бе първият българин, взел участие в престижното състезание.
Николай Михайлов започва да тренира колоездене през 2001 г. на 13-годишна възраст в колоездачен клуб „Граничар“ с треньор Христо Георгиев. Печели първия си златен медал още същата година в дисциплината „отборно преследване“. Оттогава до 2014 г. има спечелени 21 златни медала като шампион на България. За същия период три пъти участва на Балканиади и три пъти взема титлата балкански шампион. Нашето момче има завоювани още десетки купи и медали от престижни надпревари.
Диляна ЦВЕТКОВА
Общество, 3.8 от 5 спрямо 4 гласа

ГЕРБ стартира предизборната кампания с водосвет

Е-мейл Печат ПДФ
( 4 гласа )

ian2По традиция ГЕРБ-Свиленград стартира предизборната си кампания на 25 септември в храм „Св. Димитър“ в кв. Баяндър. На тържествения водосвет за здраве и успех присъстваха кандидатът за кмет и водач на листата Иван Андреев, кандидатите за общински съветници на партията, кандидатите за кметове на кметства в общината.

Общество, 3.7 от 5 спрямо 3 гласа

По трима кандидати за кмет в Свиленград и Любимец

Е-мейл Печат ПДФ
( 3 гласа )
По трима кандидати влизат в битката за кметското място в Свиленград и Любимец. Както „Старият мост“ вече писа, след личното одобрение на Бойко Борисов за кандидат на ГЕРБ в Свиленград бе издигнат местният лидер на партията - Иван Андреев. Инициативен комитет пък застана зад сегадействащия управник Георги Манолов, който се кандидатира за четвърти мандат. Най-новото попълнение в редицата е 38-годишният Петър Илиев, подкрепен от „Национален фронт за спасение на България“. Той се занимава с частен бизнес в областта на търговията.
В града на дините за втори мандат ще се бори досегашният управник Анастас Анастасов от ГЕРБ. Местната коалиция „За Любимец“ издига Пламен Тонев, който е управител на свиленградския клон на „СИБАНК“. Със свой кандидат ще се представи и „Национален фронт за спасение на България“. От партията залагат на пенсионирания служител на КАТ Димитър Митев.
СМ 

Страница 1 от 128