26
Нед, Мар
12 Нови статии

Към обяд на граничния пункт „Капитан Андреево” блокада няма. Засилено е обаче полицейското присъствие, на място има и екипи на жандармерията, тъй като протестът продължава, макар и движението да не е спряно.

Пет часа след като стартира, блокадата на ГКПП Капитан Андреево падна. Това стана след като над 50 жандармеристи в пълно бойно снаряжение изтласкаха от платното протестиращите националисти. Демонстрантите се хванаха във верига, решени да не отстъпват, но бързо бяха пометени от органите на реда в остров между двете платна.

Два протеста ще затворят границите за Турция и Гърция в 11 ч. „Обединени патриоти“ за втори път ще блокират ГКПП Капитан Андреево за входящи превозни средства. Това те направиха и във вторник, но стачката им тогава продължи 4 часа.

Друг ще търка наровете 6 месеца заради кражба на мобилен телефон

Пет месеца ефективна присъда получи свиленградчанинът от ромски произход Н. И. М. при първоначален строг режим на изтърпяване заради кражба на стойност 40 лева. Наказанието е постановено от Районен съд – Свиленград.

„Обединени патриоти“ пак затапиха ГКПП Капитан Андреево за влизащи в страната ни автобуси. Около 70-те души блокираха трасето и пускат само автомобили с българска регистрация и такива, които не са с турски номера. В началото на бунта около 11 ч. празен автобус също бе оставен да влезе в България, а хората от него вървяха пеш през границата. Чужденците заявиха, че идват на гости на роднини, но бяха освиркани от протестиращите. Към 14:00 ч. шофьор на рейс от Измир за Момчилград се опита по същия начин да премине пункта. Този път обаче слезлите пътници бяха задърпани от стачкуващите и не им бе позволено да влязат в България.

Стотина тютюнопроизводители излязоха на протест край Свиленград днес. Стачката бе от 10 ч. на 1 км. от гранично-пропускателния пункт с Гърция. Стопаните са недоволни заради липсата на равнопоставеност при разпределяне на премиите за реколта 2016, както и за това, че все още има хора, които не са си получили парите от продажбата на продукцията. Те категорично заявиха, че стачката им не е политическа. Протести имало при всяко едно правителство досега. Организатор е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ). Неин зам.-председател е общинският съветник от Свиленград Живко Желев, който се занимава и с производство на тютюн.

Налогът за битовите отпадъци вдигнат с 20 %

Плащането на данъка върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства за 2017 г. започна. Налозите могат да се изплатят на две равни вноски в срок до 30 юни и до 31 октомври. Всеки, който внесе целият дължим данък до 30 април, ползва отстъпка от 5 %. Сроковете за патентния данък пък са: за първото тримесечие – до 31 януари, за второто – 30 април, за третото – до 31 юли, за четвъртото – до 31 октомври. За притежаване на куче собственикът дължи годишна такса до 31 март.