събота, 25. юни 2016

Икономика Икономика Харманлийска фирма спечели автобусните линии до София и Пловдив
 
Банер
Харманлийска фирма спечели автобусните линии до София и Пловдив, 3.9 от 5 спрямо 11 гласа

Харманлийска фирма спечели автобусните линии до София и Пловдив

Е-мейл Печат ПДФ
( 11 гласа )

Торре“ надделя в спор със свиленградската „Бойдеви“ и хасковската „Поли М“. „Ники-Нели“ ще вози по същия маршрут, но по договор със Столична община

Харманлийската превозваческа фирма „Торре“ спечели обявения от общината конкурс за възлагане на обществен превоз на пътници от републиканската транспортна схема по две линии до София и една до Пловдив. Автобусите за столицата ще заминават от тук в 5 и 6 часа, а за Града под тепетата в 6 ч. и 13 ч. В неделя и празничните дни рейс за София ще има и на обед в 12 ч.

Конкурсните книжа бяха отворени публично от нарочна комисия с председател Николай Д. Колев. Освен „Торре“, документи бяха подали още две фирми - хасковската „Поли“ и свиленградската „Бойдеви“. На първо място обаче комисията е класирала харманлийската, чиито резултати били най-добри. От „Торре“ предложили най-ниски цени за билети, много опции за обществено-полезни дейности в полза на общината и др.

Според условията на конкурса кандидатите трябваше да имат лиценз за обществен превоз на пътници, необходимите МПС-та от определени категории, квалифициран персонал за обслужване на съответните линии, осигурена гаражна и сервизна база, да спазват изискванията за качество на обслужването и др. Голямо значение при избора на победител имаха възрастта на автобусите (не по-стари от 15 г.), екологичните им качества, добрият външен вид, цената на билета и др., обясниха от ОбА.

Миналата година фирма „Бойдеви“ обслужваше маршрутите до София и Пловдив. Срокът на договора тогава бе за 1 година, тъй като имаше проблеми в националната транспортна схема. Сега споразумението с „Торре“ е за по-дълъг период от време - 5 години, и ще бъде сключено след като изтече определеният в закона срок за обжалване. На свиленградската фирма остава задължението за превоз на пътници до Хасково, Варна, междуселищните линии в общините Свиленград и Любимец, както и до кв. Гарата.

За втора поредна година „Ники-Нели“ не взе участие в надпреварата. Собственикът Иван Колев обясни, че неговите рейсове без друго ще пътуват до София, защото е сключил договор със Столична община. Това е и причината да не се включи в търга на ОбА - Свиленград. Автобусите на фирмата ще тръгват от Свиленград в 5: 30 и 6: 30 ч.

Диляна ЦВЕТКОВА

Добавете коментар


Защитен код
Обнови

Новини от България