16
Съб, Дек
9 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

kiro1Бившият началник на свиленградската митница Кирил Мараджиев е уволнен дисциплинарно в началото на седмицата, научи „Старият мост“. Мотивът за освобождаването му е „неефективен митнически контрол“.

Както „Старият мост“ писа, Мараджиев, срещу когото тече разследване за участие в контрабанден канал за цигари, бе отстранен от работа със заповед на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов от 28 ноември. Той бе махнат временно, докато не приключи производството срещу него. Заповедта за дисциплинарното уволнение обаче дойде преждевременно – преди края на разследването.

Както „Старият мост“ писа, каналът бе разбит при акция на ГДБОП и Икономическа полиция в Хасково. Операцията бе оповестена на 16 ноември. Първоначално бяха задържани осем души. По-късно половината бяха освободени, а за останалите, сред които и Мараджиев, прокуратурата поиска постоянен арест. Те са обвинени в контрабанда на нелегални цигари за над 3, 5 милиона лева, прекарани в България през ГКПП Капитан Петко войвода.Тирът с папиросите е заловен близо до София, докато возел стоката към склад в покрайнините на столицата. Хванатите безакцизни цигари са на стойност около 3 543 750 лв., заявиха от МВР. Според прокуратурата Кирил Мараджиев е извършил съвсем формална проверка на тира с цигарите, а прегледът е продължил не повече от 30 секунди. Хасковските съдии обаче пуснаха митничаря от ареста с „подписка“. Тяхното решение бе потвърдено от Апелативен съд – Пловдив с мотив, че не могат да се направят обосновани предположения, че митничарят е участвал в контрабандния канал.

СМ